Υπηρεσίες καθαρισμού χαλιών μοκετών και συντήρηση
Χρήσιμες συμβουλές
Εβδομαδιαία συντήρηση :
Μάλλινα Χαλιά : Καθαρίστε τα με την ηλεκτρική σκούπα με κατεύθυνση πάντα προς την φορά του πέλους.
Μεταξωτά χαλιά : Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ηλεκτρική σκούπα. Είναι αρκετό να τα βουρτσίσετε απαλά προς την φορά του πέλους χρησιμοποιώντας μια βούρτσα (ποτέ συρμάτινη).
Σύμμικτα χαλιά : Καθαρίζονται όπως τα μάλλινα χαλιά.
Χαλιά τοίχου : Βουρτσίστε ελαφρά μια-δύο φορές το μήνα.
Ετήσια συντήρηση :
Μάλλινα Χαλιά : Με ένα ξεσκονιστήρι χτυπήστε ελαφρά το χαλί από την πίσω πλευρά, ώστε η σκόνη να μετακινηθεί στην επιφάνεια του πέλους. Τραβήξτε με την ηλεκτρική σκούπα την σκόνη. Σε ένα διάλυμα με ουδέτερο απορρυπαντικό για ευαίσθητα ρούχα, με αναλογία μια κουταλιά της σούπας σε 5 λίτρα χλιαρού νερού, μουσκέψτε ένα άσπρο πανί και τρίψτε μια γωνία του χαλιού. Αν το πανί χρωματιστεί απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία καθαριστή. Αν το πανί δεν χρωματιστεί : Βουρτσίστε το χαλί, με μια μαλακή βούρτσα βουτηγμένη στο διάλυμα. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Προσέξτε να μην ποτίσετε την βάση του χαλιού. Εάν το χαλί είναι πολύ βρεγμένο, στεγνώστε το σε ένα σκιερό χώρο.
Μεταξωτά χαλιά : Τινάξτε με το χέρι το χαλί ώστε να φύγει η σκόνη. Ετοιμάστε ένα διάλυμα με ένα μέρος άσπρο ξύδι και 3 μέρη νερού. Βουτήξτε ένα καθαρό μαλακό δέρμα στο διάλυμα και στύψτε το πολύ καλά. Κρατώντας τελείως επίπεδη την επιφάνεια του χαλιού, τρίψτε το με το δέρμα απαλά, πάντα προς την κατεύθυνση του πέλους. Αφήστε την επιφάνεια του χαλιού να στεγνώσει σε σκιερό χώρο.Τέλος με ένα καθαρό στεγνό δέρμα τρίψτε το χαλί απαλά πάντα προς την φορά του πέλους.
Γενικά :
Σκούπισμα : Όσο πυκνότερο είναι το χαλί σας, τόσο λιγότερο σκούπισμα χρειάζεται. H ηλεκτρική σκούπα χρησιμοποιείται οπωσδήποτε μία φορά στις 15 μέρες ή μια φορά το μήνα για τον καθαρισμό του πέλους και όχι στα κρόσσια που είναι εύθραυστα. Θυμηθείτε να σκουπίσετε και την ανάποδη πλευρά των χαλιών σας.
Καθάρισμα : Για ένα καθάρισμα διαλέξτε μια μέρα με ηλιοφάνεια , και αφού εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα υλικά, ξεκινήστε. Ο πιο συνήθης τρόπος καθαρισμού των χαλιών είναι η χρήση άσπρου ξυδιού. Κάνει πιο ζωντανά τα χρώματα και επιπλέον έχει απολυμαντική δράση. Το βαθύ καθάρισμα, που πρέπει να γίνεται κάθε 4 - 5 χρόνια, αφήστε το στα χέρια των ειδικών καθαριστών.
Τι απαγορεύεται να κάνω ......
Η χρήση χλωρίνης ή λευκαντικών με βάση το χλώριο στα κρόσια των χαλιών : Τα κρόσια, τα οποία είναι το φυσικό τελείωμα των στυμονιών, του θεμελίου του χαλιού, σταδιακά σαπίζουν από τη χλωρίνη, δημιουργώντας πρόβλημα αστάθειας στις πρώτες σειρές κόμβων που χαλαρώνουν και ξεφεύγουν από το πλέγμα της ύφανσης. Τα κατεστραμμένα κρόσια, πρέπει να επιδιορθώνονται άμεσα από ειδικό τεχνίτη.
Το τίναγμα των χαλιών στο μπαλκόνι : Με το τίναγμα, ή το χτύπημα με χτυπητήρια, μπορεί να σπάσουμε κάποιο από τα στημόνια, να φύγουν μερικά κομπάκια και να δημιουργηθεί μια μικρή τρυπούλα. Η επιδιόρθωσή της είναι συνήθως ζήτημα λίγων λεπτών αλλά αν το αμελήσουμε, στο σημείο εκείνο η ύφανση εξασθενεί και το χαλί θα αρχίσει να καταστρέφεται.
Το ακανόνιστο, βίαιο τρίψιμο με σκληρές βούρτσες, κόντρα στη φορά του πέλους: Μπορεί να καταστρέψει την απαλή υφή του πέλους και σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στα παλαιά χαλιά, να προκαλέσει τρύπες. Ξανά στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί η βοήθεια ενός εξειδικευμένου τεχνίτη για την επιδιόρθωση της ύφανσης.
Το μούλιασμα των χαλιών σε νερό : Αν παρόλα αυτά το χαλί βραχεί, πρέπει να δράσουμε γρήγορα ώστε να στεγνώσει αμέσως, μιας και η υγρασία αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες καταστροφής του πέλους. Επίσης υπάρχει η πιθανότητα κάποια από τα χρώματα να μην είναι αρκετά σταθερό και να χρωματίσει τους διπλανούς κόμβους, θαμπώνοντας ή λερώνοντας το σχέδιο.
Η χρήση δυνατών απορρυπαντικών για ρούχα : Είναι συνήθως ακατάλληλα για την πλήση χαλιών και φθείρουν σταδιακά το πέλος. Επίσης, ακόμα και με τη χρήση ακίνδυνων απορρυπαντικών, επιβάλλεται να ξεπλύνουμε καλά, ώστε να μη μείνει κανένα ίχνος μέσα στο πέλος και αποδυναμώσει σταδιακά τις ίνες του χαλιού.
Η απ' ευθείας επαφή της ναφθαλίνης με το χαλί : Η ναφθαλίνη κυρίως, αλλά και τα άλλα σκοροαπωθητικά, που χρησιμοποιούνται όταν αποθηκεύουμε το χαλί, πρέπει να τυλίγεται σε κάποιο χαρτί, πχ. χαρτοπετσέτα, και να τοποθετείται πάνω στο πέλος του χαλιού, χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή μαζί του, ώστε να μην αφήσει λεκέ.
Το δίπλωμα των χαλιών για πολλές μέρες : Η φύλαξή τους πρέπει να γίνεται, τυλίγοντάς τα σε ρολλό και όχι διπλώνοντάς τα σε κάποια σημεία σαν πακέτα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε την τσάκισή τους, που στην αντίθετη περίπτωση θα φαινόταν για πολύ καιρό αφότου ξαναστρωθούν. Επίσης απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα χειροποίητα χαλιά που έχουν πολύ σφιχτή ύφανση, διότι αν διπλωθούν, υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν κάποια υφάδια τους.
Η απευθείας έκθεσή τους στον ήλιο : Η UV ακτινοβολία, γνωστή πια σε όλους για τη βλαβερή δράση της, επιδρά και στα χρώματα των χαλιών εξασθενώντας τα. Χρησιμοποιήστε κουρτίνες ή στόρια για να προστατεύσετε εκτός από τα χαλιά και το ξύλινο πάτωμα.